Kimyasal Peeling

/

Kimyasal Peeling

Cilt görünümünü daha iyi hale getirmek, hiperpigmentasyon oranını azaltmak ve renk homojenitesi oluşturmak ve hafif kırışıklıklarda iyileşme sağlama amaçlı kullanılan ve tecrübeli ellerde son derece güvenli olan bir yöntemdir. Dermatolojik sıkıntılardan akne ve melasmada da doğru ve yerinde kullanımlarla son derece yüz güldürücü sonuçlar elde edilir. Kimyasal peeling işlem derinliğine göre “yüzeyel, orta ve derin peeling” olarak üçe ayrılır. Yüzeyel ve orta derinlikteki peelingler ciltte daha taze bir görünüme yol açtıkları ve kişinin işlem sonrasını yaşam kalitesini olumsuz etkilemedikleri için tercih edilmektedir. Derin peelingler sedasyon altında uygulama zorluğu ve elde edilen sonuçların hastanın hayatındaki kısıtlamalara oranla beklenenin altında olması nedeniyle tercih edilmemektedir. Kimyasal peeling işleminde kullanılan tedavi içerikleri daha az oranlarda ev ürünlerinde de yer almaktadır. Hastaya açıklanan dikkat edilecek önlemlere uyulduğu ve işlem için tecrübeli uzman doktorla çalışıldığı taktirde masum bir tedavi şeklidir. Kliniğimizde antiagingde meyve asidli peeligler ve TCA peeling, akne tedavisinde salisilik asid peeling ve hamilelik lekeleri, güneş lekeleri gibi lekelerde Jessner peeling uygulamaları cilt hastalıkları uzmanımız tarafından yapılmaktadır.

Yüzeyel peelingde amaç cilt yüzeyinde yer alan hücrelerin yüzeyden uzaklaştırılarak alttan gelen genç hücrelerin yüzeye ulaşma sürecini hızlandırmaktır. Bu işlem daha yumuşak ve homojen görünümde olan bir cilde sahip olunmasını sağlar, siyah nokta(açık komedonlar)lardan cildi arındırır ve yağ-nem dengesini kurarak ciltte aşırı parlaklık, kuruluk gibi olumsuzlukları ortadan kaldırır. Şeker kamışından elde edilen glikolik asid, sütten elde edilen laktik asid, aspirinin ana maddesi olan salisilik asid en sık kullanılan formlarıdır. Kişiye ve kullanım amacına göre genellikle haftada bir veya iki haftada bir toplam 4-6 seans gibi uygulanır. Yine ihtiyaca ve yaşa göre senede bir birkaç seanslık kürler şeklinde uygulanmaktadır. Tedavi edilecek nedene ve hastanın tolerabilitesine göre peeling ajanının kuvveti arttırılabilir.

Kimyasal peeling mutlaka kış döneminde ve koruma altında uygulanması gereken bir işlemdir. İşlem sırasında yüzeyel pelinglerde hafif bir kaşıntı ve iğnelenme normalken, orta derece peelinglerde yüzeyele göre daha belirgin fakat tolere edilebilen bir acı oluşur. İşlem tamamlandığında bu his devam etmez ve geçicidir. Özellikle hastanın acı eşiğinin de önemli olduğu bu durum bayanlarda adet dönemleri öncesi ve genel olarak hastalarda uykusuzluk ve tedirginlik durumlarında daha belirgin olmaktadır. Uygulama sonrası mutlaka düzenli (2 saat aralıklarla en az SPF15 derecesinde olan) güneş koruyucu kullanılmalıdır. İşlem sonrası cilt hassas ve tahrişle açık olacağı için vücut ısısını arttıran sıcak su ile banyo, terlemeye yol açan egzersiz, hamam-sauna gibi ortamlardan bir süre uzak durmak gerekir. Yine hassas olan ciltte mümkün olduğunca elle tahriş arttırılmamalı ve bayan hastaların özellikle hemen işlemin akabinde ve tercihen birkaç gün makyaj uygulamaması önemlidir.

Yüzeyel peelinglerde işlemden hemen sonra birkaç saat devam eden hafif bir kızarıklık ve sonraki günlerde de hafif bir soyulma ve kepeklenme yaşanabileceği gibi dayanıklılığı yüksek olan ciltlerde hiç kızarıklık ve kepeklenme olmayabilir. Orta derece peelingler yüzeyele oranla daha derin tabakaya etki ettiği için kızarıklık ve soyulma daha belirgin ve uzun süreli olacaktır. Eğer oluşmuşsa kabuklanmaların elle soyulmaması tedavi süreci tamamlandığında iz kalmaması açısından son derece önemlidir. Ek işlem olarak dolgu, botox gibi uygulamalar yapılacaksa peeling ve bu işlemler arasına yüzeyel peelinglerde 1 hafta, orta derece peelinglerde 2 hafta ara konmalıdır. Yine yüz bölgesi lazer işleminin mutlaka yüzeyel peelinglerden 10 gün sonra, orta derece peelinglerden 3 hafta sonra yapılması uygun olur.

Kimyasal peeling uygulanmaması gereken durumlar :

– Ciddi güneş yanıkları 
– Bilinen allerjiler 
– Açık yaralar
– Çok yakın tarihli yüz işlemi
– Kılcal damarları yüzeye yakın rozaseiform cilt
– Aktif herpes enfeksiyonu
– Hamilelik
– Cilt hassasiyeti yapan retinoik asid, salisilik asid gibi ilaçların kullanımı

Bize Sorun!