LİPÖDEM
Lipödem, kadınların bir çoğunu etkileyen ve yağın deri altında, genellikle kalçalarda ve bacaklarda, düzensiz bir şekilde dağılıyor olmasından meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığı yaşayan kadınlar ideal bir diyet ve egzersiz rejimiyle bile kilo verememektedir. Bu kronik rahatsızlık özellikle bacakları ve ayrıca kolları da etkileyerek anormal bir yağ hücresi birikimine neden olur ve gözle görülür şekilde orantısız bir görünüm üretir. Bu durum başlarda kozmetik bir sorun olarak algılansa da yalnızca duygusal sıkıntıya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çok acı verici ve potansiyel olarak zayıflatıcıdır ve sonunda ağrıya ve başka bir çok fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Lipödem genellikle kilo alımı veya lenfödem olarak yanlış teşhis edilir. Lipödem tanısı klinik olarak yapılmalıdır.
Lipödem Nedenleri
Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte genel kanı olarak kadınlık hormonlarının rol oynadığından şüphelenilmektedir. Bunun nedeni, durumun çoğunlukla kadınları etkilemesidir ve genellikle ergenlik döneminde, hamilelik sırasında, jinekolojik cerrahiyi takiben ve menopoz sırasında başlar veya kötüleşir.
Bilim adamları ayrıca genlerin dahil olduğuna inanıyor, çünkü bu durumdaki birçok kadının bu hastalığa sahip aile üyeleri vardır.
Lipödem Aşamaları:
1. Aşama
Büyümüş deri altı yağ dokusunun artmasıyla pütürsüz kalınlaşma.
2. Aşama
Yağ dokusunda girintiler olan düzensiz cilt ve görülebilen ve hissedilebilen daha büyük yağ dokusu (lipomlar).
3.Aşama
Özellikle uyluk ve diz çevresinde deformasyonlara neden olan büyük yağ dokusu katmanları oluşması.
4. Aşama
Vücutta sıvı birikimi ile birlikte hem lipedema hem de lenfödemin mevcut olduğu bir durum olan lipolenf ödem gelişimi, ayrıca bacaklarda ve / veya kollarda büyük doku çıkıntıları artışı.
Lipödem Belirtileri:
Bu bozukluk, bireye, yağın tamamen uylukları, dizleri, baldırları ve ayak bileklerini kapsadığı, “ağaç benzeri” bir bacak orantısızlığı verir. Genellikle ayak bileklerinin çevresinde ayakları etkilemeyen bir kelepçe vardır.
Bacaklarda yumuşaklık ve selülit oluşabilecek ortak özelliklerdir. Bozukluk ileri bir aşamaya geldiğinde, kolların da etkilenmesi kesin bir olasılıktır. Ağrı, hassasiyet, hareket kabiliyetinde azalma, uyuşma, ağırlık ve kolay morarma birçok hastanın yaşadığı belirti veya belirtilerdir. Uzun dönem prognozu etkilediği için erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Lipödem hem zayıf hem de obez bireyleri aynı şekilde etkiler ve genellikle hiçbir diyet veya egzersiz onu durduramaz veya engelleyemez. Bu bozukluk tipik olarak bir bireyin gençlik yıllarında ortaya çıkar ve ardından giderek kötüleşir.
Tipik semptomlar, genellikle hassas,ağrılı, normal beden orantısından daha şişman ve kolayca morarmaya meyilli bacaklardır. Örneğin, vücudunuzun üst yarısı 36 beden iken, alt yarısı 46 beden olabilir.
Lipödem nerede ortaya çıkabilir?
Şişlikler ve birikintiler çoğunlukla bacaklarda meydana gelir: hastalık çoğunlukla uylukları kalçalardan etkiler; daha ilerlemişse ayak bileklerine kadar olan alt bacaklar da etkilenir. Ayrıca kollar da etkilenebilir.
Obezitenin aksine bacakları, uylukları ve bazen kolları hedef alır. Lenfödemden farklı olarak, lipedema alt bacaklarda (ayaklar ve ayak bilekleri) değil üst bacaklarda başlar ve genellikle her iki bacağı da etkiler.
Zamanla yağ hücreleri, normalde vücut sıvı seviyelerini dengelemeye ve enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan lenfatik sisteminizin damarlarını tıkar. Bu tıkanma, lenf sıvısının uygun şekilde boşaltılmasını engelleyerek lenfödem adı verilen sıvı birikmesine neden olur.
Lenfödem tedavi edilmezse enfeksiyonlar, yara iyileşmesinin gecikmesi, fibroz adı verilen skar benzeri doku gelişimi ve bacaklarda sertleşmiş cilt gibi sorunlara yol açabilir.
Lipödem Tedavisi
Hastalıklı yağ depolama dokusunu çıkarmak için liposuction ile cerrahi müdahale, lipedemin seyrini gerçekten değiştirebilecek bilinen tek tedavidir.
Liposuction, lipedema için tek ve ana cerrahi müdahalelerdir. Liposuction için yaygın olarak kullanılan liposuction yöntemleri, tumescent anestezi (TA) liposuction ve su destekli liposuction (WAL) 'dır.
Lipödem ne zaman ameliyat edilmelidir?
Bu ağrılı durumun üç aşaması vardır. Özellikle 2. ve 3. aşamalarda söz konusu kadınların acısı artar; Lipödem tedavi edilemediği için sadece ameliyat kalıcı rahatlama sağlayabilir.
Liposuction sonrası çıkarılan yağ geri gelir mi?
Prensip olarak yağ hücrelerinin liposuction ile alınması kalıcıdır. Ancak çoğu durumda, yağ dokusunun tamamı çıkarılamaz, bu da hastalıklı yağ hücrelerinin sayısının daha da artmasına neden olur. Bununla birlikte, önemli ölçüde daha az yağ dokusu olduğu için hastalıklı yağ hücrelerindeki artış, liposuction öncesine göre çok daha yavaş gerçekleşir.